Sidor

söndag 12 juni 2011

Ägg!

Brukar du stå där i affären och tänka att ägg är dyrt? Kanske tänker du om när du inser hur otroligt näringsrika ägg är! Ett ägg ska kunna försörja ett kycklingfoster med all näring det behöver. Mineralar, vitaminer och antioxidanter. Här finns 27 hårdkokta fakta om ägg.

Ägg är med andra ord ett fullgott livsmedel, det har i princip allting vi behöver. Kruxet är väl att man tröttnar om man bara äter ägg. 
Sett ur näringsperspektiv är det billigt att köpa ägg. Jämför med motsvarande andra livsmedel som är lika näringsrika. Och jämför sedan med produkter som fungerar som bukfylla och inte ger någon näring, icke essentiella produkter (typ pasta). Man får vad man betalar för :) Här kan du läsa om vad din mat kostar.

Välj också helst KRAV-ägg. Då vet du att hönorna har fått vistas utomhus och fått äta ekologiskt, näringsrikt foder. Alternativet är ägg från höns som sitter i burar och får äta näringsfattig "mat". Näringen går direkt in i ägget, som du sedan äter. En tanke :)
(Jag har läst någonstans om fiskallergiker som ätit ägg från hönor som fått fiskfoder, och som fått allergisk reaktion av ägget, men inte av ägg från höns som ätit annat foder. Det tyder på att näringen i hönans foder går vidare direkt till den som konsumerar ägget. Och att det därmed har betydelse vilka ägg man väljer. Om man nu bryr sig om att äta näringsrikt. Nu har jag letat överallt på nätet efter den här texten men hittar inte! Jag kommer att uppdatera det här inlägget med en länk så fort jag hittar) :)

Men kolesterol då? Äggulan innehåller kolesterol, och ägg kan alltså höja ditt goda kolesterol, HDL, det är bra. Det hjälper till att "putta tillbaka" det dåliga kolesterolet, LDL. Kolesterol är något som kroppen själv bildar, och om vi får i oss tillräckligt via livsmedel så tillverkar kroppen mindre av det. Smidigt va? Här är Kostdoktorns snabbkurs i kolesterol. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar