Sidor

onsdag 1 juni 2011

Vikten av D-vitamin

Det kan vara lätt att koppla ihop saker med varandra för att man ser ett samband. Ibland vet man utan problem vad som är orsaken och ibland kan det vara flera saker som bidrar.

D-vitamin bildas i vår hud när vi vistas i solen. En rätt stå stor yta av huden måste exponeras och solen bör vara minst 45 grader över horisonten för att inte de viktiga strålarna ska filtreras ut i atmosfären. Förutsättningarna är alltså bra för oss i Sverige på sommaren och i princip obefintliga på vintern. Många har förmodligen brist...

D-vitamin är ett steroidhormon, på samma sätt som våra könshormoner testosteron och östrogen. Det är ganska intressant. Här finns lite fakta om D-vitamin.

Det finns tillskott av vitamin D som säljs på diverse apotek. Tyvärr verkar de vara alltför svaga för att ge någon effekt. Jag läste på om detta och bestämde mig för att köpa ett D-vitamin från Shopping4net. I samband med att jag började ta kapslarna så var jag utomhus flera timmar om dagen i ett par dagar, då jag jobbade på förskola. Därför har jag svårt att avgöra exakt vilket som har påverkat mest. Kombinationen har säkerligen varit lyckad, tillskott OCH sol. Men vitaminet ligger inte kvar hur länge som helst har jag förstått. Och även när vi nu haft perioder utan sol så har jag mått jättebra. Jag har känt mig positiv och glad, mycket lättare i sinnet! Och detta trots att övriga förutsättningar i mitt liv är desamma. Jag har känt att det ordnar sig, det kommer bli bra. Faktum är att jag mått så bra att det nästan har känts besvärande. För jag är inte van vid det! Jag har i 12 års tid lidit av återkommande depressioner. Periodvis har de försvunnit eller varit lindriga, oftast har det varit värst på vinterhalvåret. September-April ungefär. Det ska bli mycket intressant att se om jag känner någon skillnad i år.
De kapslar jag köpte har en styrka på 2000IE /st. Dvs. 50 mcg. Som jämförelse kan jag säga att jag förut deltog i en studie om D-vitamin där de konstaterade att jag hade brist. Då fick jag utskrivet ett tillskott med vitamin D och calcium, styrkan var där endast 5 mcg! Alltså ytterst lite. Inte undra på att jag inte märkte någon skillnad! Man kan undra hur de har bestämt vilka nivåer vitaminet ska ligga på i kroppen och vilken styrka läkemedlen ska ha?

Min slutsats: Om du bor i Norden och inte med jämna mellanrum under vinterhalvåret åker till soligare länder, PROVA D-vitamin! Det ska mycket till för att överdosera så du behöver knappast vara orolig över det. Högst sannolikt kommer du bara att må bättre av det.

2 kommentarer:

  1. D-vitamin finns inte i tillräcklig dos på apoteket, däremot finns det i alla hälsokostaffärer.

    Holistic D-vitamin 2000 IE har jag iaf hittat i varenda hälsokostaffär jag besökt.

    SvaraRadera
  2. Nej precis, de finns inte på apoteken ;) Jag beställde min från nätet. Och om hälsokosten har så är det ju jättebra. Hoppas att fler tänker tanken att prova.

    SvaraRadera