Sidor

lördag 5 maj 2012

Ett stort steg mot ohälsa

"Förr åt man en surdegssmörgås på råg med fullkorn då och då, och höll sig frisk. 1990 åt vi svenskar 50 kilo mjölproudkter per person och år. 2010 var vi uppe på 90 kilo! Vi åt också 4 kilo socker per person och år vid förra sekelskiftet. Och att den siffran var 40 kilo hundra år senare".

Ett stort steg mot säker ohälsa. Lägg till alla industriellt framställda margariner och tillsatser som finns i var och varannan produkt du kan köpa i mataffären. Snabbmat, pulverdieter och grapefruktdieter har blivit ett vanligt inslag i många människors liv. Den som bestämmer sig för att äta riktig mat med naturliga råvaror får höjda ögonbryn, äcklade ansiktsuttryck, bittra kommentarer och ifrågasättande. Vad var det som hände?

För några hundra år sedan kom rapport efter rapport från handelsresande och läkare världen över, som hade sett ett tydligt samband mellan spridningen av de vita, nya livsmedlen - socker och mjöl, som man insett kunde lagras och fraktas länge utan att de förstördes - och nya sjukdomar. Allt från tandröta och tandlossning, till hjärtsjukdomar, alzheimer och sockersjuka. Folkgrupper som aldrig tidigare haft dessa sjukdomar, drabbades.

Så sent som på 1990-talets början, innan man började framställa medicinskt insulin, gav man sockersjuka patienter råd om en strikt diet utan bröd, potatis och öl. Dvs. de skulle äta den mat som inte höjer deras blodsocker och gör dem sjuka och överviktiga.

Sedan glömdes fysiologin bort. Det som tog över var ekonomiska och kommersiella intressen samt prestige från forskare, läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin.

Vid 50-talet kom så den amerikanske forskaren Ancel Keys på den geniala  idén att fiffla med resultaten av den forskning som han gjort, baserat på hans tes att mättat fett ger högt kolesterol, som ger hjärtsjukdom. De resultat han fick stämde inte överens, så han fick helt enkelt ändra lite på det så att det såg ut att finnas ett tydligt samband. Här började mänsklighetens tredje hälsokatastrof: fettskräcken, rädslan för naturligt fett.
Nu uppmanades vi att minska på det naturliga fettet i vår kost och istället öka intaget av den nya maten, de stärkelserika kolhydraterna potatis, pasta, ris, bröd, flingor etc. Och fettet då? Jo vi skulle äta kemiskt framställt margarin. Och fettreducerade mejeriprodukter, fyllda med tillsatser och socker. Lättdrycker fyllda med socker. Flingor fyllda med socker. Frukt i mängder - socker med fibrer och en och annan vitamin.

Sedan ökade snabbmatsrestaurangerna sin framfart avsevärt. Jag tvivlar på att någon närmare redovisning behövs. Kan väl bara nämna att det socker som används i läsken lurar vår kropp att tro att vi inte får någon näring, så vi svälter i själva verket våra celler! Samtidigt som det ökar vår hunger, vi äter mer - mer av den hårt processade maten.

På 80-talet hade 30 000 000 människor i världen diabetes typ 2. Nu har en ökning skett till 340 000 000 människor. På bara några decennier!! Och folk tränar mer än någonsin. Det är tyvärr inte så enkelt som att träning ger viktnedgång och hälsa.

Den här videon är den första i en serie mycket pedagodiska filmer som visar hur vi påverkas av vad vi stoppar i oss, vad som orsakar ohälsa och fetma.
2 kommentarer:

 1. Visst är det tråkigt att naturlig mat är så svårt att hitta utan tillsatser m.m..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är tidskrävande att gå och handla i affär, men det lönar sig såklart att lusläsa innehållsförteckningar :)
   I dag köpte jag t.ex. en rökt skinka utan druvsocker. Jättebra, dock så innehåller den fortfarande nitriter...

   Radera